Waarom dure verf beter is dan goedkope verf

Met verf geeft u iedere ruimte eenvoudig een nieuwe look. Er is tegenwoordig een verscheidenheid aan kleuren en soorten verf te verkrijgen. Ook de prijs van verf kan echter enorm verschillen. Wat is het verschil tussen goedkope en dure verf en is de duurdere variant zijn geld echt waard? In dit artikel leest u waarom wij vinden van wel.

Waaruit bestaat een emmer verf?

Verf bestaat uit verschillende stoffen die de kwaliteit van de verf mede bepalen. Ook de verhoudingen waarin deze stoffen in de verf aanwezig zijn hebben invloed op de kwaliteit van de verf. Dit zijn de vaste en vloeibare stoffen waaruit verf voornamelijk bestaat:

 • Bindmiddelen

  Door deze stoffen wordt de vloeibare verf een harde verflaag op het materiaal waarop deze is aangebracht. Daarnaast bepalen deze stoffen hoe goed de verf hecht, de glans ervan en hoe lang de verflaag blijft zitten. Meer bindmiddelen betekent een duurdere verf, van hogere kwaliteit. Gebruikte bindmiddelen zijn onder andere natuurlijke vloeibare stoffen zoals harsen, olie en bitumen, maar ook synthetische stoffen.

 • Kleurstoffen

  Deze bepalen de kleur van de verf. De kwaliteit van deze zogenaamde pigmenten bepaalt daarnaast de dekking en kleurvastheid: hoe meer pigment, des te beter de verf. U betaalt er dan wel wat meer voor.

 • Oplosmiddelen/verdunners

  Hierdoor is de verf gemakkelijker te gebruiken, is hij vloeibaarder en droogt beter. Het vult mogelijke oneffenheden op waardoor een mooie, gladde laag ontstaat. Ook water en terpentine vallen hieronder.

 • Hulpstoffen

  Deze geven extra functies aan de verf zoals een corrosie- of schimmelwerende werking, krasvastheid, UV-bestendigheid of een versnelde droging.

Kwaliteit zit ook in het gewicht

Een pot verf waaraan meer vaste stoffen zoals bindmiddelen en kleurstoffen zijn toegevoegd, is zwaarder maar ook kwalitatief beter. Zoals u hierboven al las zorgt dit er namelijk voor dat de verf dan onder andere langer blijft zitten en beter dekt. Zo kan deze minder vaak worden aangebracht om voor een dikke beschermende laag te zorgen. 

Waarom kiezen voor een top verf

Voor een dergelijke verf van kwaliteitsmerken als Boss, Sikkens en Sigma betaalt u over het algemeen een 4x zo hoge prijs als voor goedkope varianten. Toch kiezen vakschilders ervoor om juist deze verf te gebruiken en niet te besparen om zo meer winst te genereren. Een aantal voordelen van een duurdere, professionele pot verf:

De kosten van goedkope en dure verf

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dus dat bij duurdere verf kan worden volstaan met minder lagen. Hierdoor bespaart u op de arbeidskosten en op de hoeveelheid verf. Bent u benieuwd wat het gebruik van goedkope verf u nu daadwerkelijk kost?

Dure maar professionele verf:

U laat uw woning schilderen bij een schilder met een uurloon van € 40,-. Deze gebruikt professionele verf van Boss die gemiddeld € 24 / liter kost. Door de goede dekking volstaat 3 liter verf en is de schilder in 4 uur klaar met werken. U betaalt 3L  verf € 72,- en 4 uur arbeid € 160,-. Niet alleen ziet uw woonkamer er heel mooi uit, ook hoeft u deze zo’n 5 tot 7  jaar niet meer te laten schilderen.

Verven met top verf € 232,-

Goedkope verf van de bouwmarkt:

U laat uw woonkamer schilderen bij een schilder met een uurloon van € 40,-. Hij gebruikt bouwmarkt verf die gemiddeld €5 per liter kosten. Deze dekt niet in één laag en dus is er een tweede laag nodig waardoor de schilder 6 liter verf nodig heeft. Door de slechte dekking en vloeiing is ook  meer arbeid benodigd en is de schilder 8 uur aan het werk. U betaalt 6 liter verf € 30,- en 8 uur arbeid € 320,-. De woonkamer ziet er in orde uit en moet over een jaar of 2 tot 4 opnieuw geschilderd worden.

Verven met goedkope verf € 350,-

Uit dit voorbeeld wordt duidelijk waarom wij u graag kwaliteitsverf adviseren. Het biedt namelijk geen enkel voordeel om voor een goedkopere variant te kiezen, zowel qua prijs als qua aanzicht, gebruiksgemak en duurzaamheid. Voor buitenverf loopt het verschil in kwaliteit nog verder uiteen omdat hierbij ook de weerstand tegen weersinvloeden een grote rol speelt.

Onze Conclusie

Is het dus waard om uw woning zowel buiten als binnen te laten behandelen met een professionele verf? Jazeker, want naast een hogere tevredenheid van klanten die hun woning met verf van hoge kwaliteit laten behandelen, valt ook de prijs gunstiger uit.

© Schilder Kampioen