Nieuwbouw schilderen

Elke nieuwbouwwoning, of het nu over een nieuwbouw appartement of nieuwbouw huis gaat moet binnenin geschilderd worden. Praktisch alle nieuwbouwwoningen worden gepleisterd en het is van groot belang di t pleisterwerk dan ook te gaan afwerken met verf. Door nieuw pleisterwerk te verven laat je deze stralen in het gewenste kleur en zorg je voor een optimale bescherming van het pleisterwerk.

Prijzen schilderwerken nieuwbouw

Wat kost het schilderen van een nieuwbouw woning nu juist?

Hieronder zetten we de prijzen voor het schilderen van een nieuwbouw woning of nieuwbouw appartement mooi op een rijtje. 

Prijzen schilderwerken nieuwbouw Richtprijs per vierkante meter*  
Muur licht schuren €2,5 – €4 Offerte
Overschilderbaar vliesbehang (optioneel) €15 – €19 Offerte
Pleisterwerk schilderen in 2 lagen (primer + eindlaag) €14 – €19 /2 lagen Offerte
* Deze prijzen zijn louter indicatief en afhankelijk van werkman, grondstofprijzen en dergelijke.

Nieuwbouw pleisterwerk goed laten uitdrogen

Een nieuw gepleisterde muur in een nieuwbouw woning moet je eerst goed laten uitdrogen vooraleer je deze kan laten schilderen. Doe je dit niet dan kan de verf niet goed hechten en zal deze al snel beginnen afbladderen.

Doorgaans wacht je best een 4 tot 6 maanden vooraleer je kan schilderen. Dit is alles uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden en het al of niet gebruik van een bouwdroger.

De vochtigheid van de muren kan je steeds laten controleren met een vochtmeter. Zo kan je zeker zijn dat de nieuwe gepleisterde muren en plafonds goed droog zijn voor je deze laat schilderen. Elke professionele schilder heeft een vochtmeter die de muren en plafonds in uw nieuwbouwwoning kan uitmeten.

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het schilderen van gyproc (gipsplaten) of andere schilderwerken.

Overschilderbaar Vliesbehang tegen scheurtjes

De eerste maanden tot zelfs jaren kunnen kleine scheurtjes ontstaan in pleisterwerk van nieuwbouw woningen. De reden hiervoor is omdat het ganse gebouw en bouwmaterialen nog wat zullen beginnen tijdens het droogprocess en aanpassing aan zijn klimaat. Vooral plaatsen bij hoeken en onder draagbalken zijn gevoelig aan scheuren. Dit is zowel van toepassing bij nieuwbouw huizen alsook nieuwbouw appartementen.

Om deze scheuren te voorkomen kan eerst een overschilderbaar vliesbehang aanbrengen. Het vlies zal kleine scheuren zonder probleem opvangen en deze niet doortrekken naar de verflaag.

Omwille van de toch wel oplopende meerkost hiervoor wordt dit vaak achterwege gelaten of enkel de grote plafonds met vliesbehang behangen. Na een tweetal jaar kan je dan de scheuren herstellen en deze muren een nieuwe verflaag geven.

Werkwijze nieuwbouw schilderen

We zetten alles mooi op een rijtje over hoe professionele schilders te werk gaan voor het schilderen van nieuwbouw woningen.

Plamuren

Tijdens de werken en/of verhuizen zijn er meestal wat schreven en kappen in het pleisterwerk gekomen. Of zijn sommige plaatsen nog niet volledig afgewerkt. Eerst vullen we deze dus volledig op met plamuursel.

Schuurwerken

Pleisterwerk moet normaal gezien schilderklaar opgeleverd worden. Echter wordt de term ‘schilderklaar’ meestal niet 100% nageleefd. Zo zijn er vaak ruwe plaatsen, strepen van plakmessen, spuitresten van pleister spuiten of pleisterresten aanwezig. Het is is dus steeds aangeraden eerst alle muren en plafonds te gaan schuren voor er gestart wordt met schilderen. Het schuren met een professionele schuurmachine met stofafzuiging, zorgen dat de muren klaar zijn voor een goede hechting.

Optioneel: vliesbehang

Wil je scheurtjes voorkomen dan kan je eerste een overschilderbaar vliesbehang laten plaatsen. Zoals eerder vermeld is dit optioneel en wordt dit vaak achterwege gelaten vanwege de kostprijs.

Primerlaag

Of je nu rechtstreeks op het pleisterwerk of op een overschilderbaar vliesbehang schildert, een goede primer bij schilderwerken van nieuwbouwwoningen is een noodzaak. De primerlaag zal de grootste zuigkracht van het nieuwe pleisterwerk of behang goed opvangen zodat een goede dekking zonder strepen kan bekomen worden.

Eindlaag

Na de primerlaag is 1 eindlaag meestal voldoende, tocht als je professionele verf gebruikt en de primer in hetzelfde kleur laat mengen. Donkere kleuren kunnen soms wel een 3de laag gebruiken.

Nieuwbouw projecten

Enkele fotos van schilderwerken in nieuwbouw woningen.

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het schilderen van gyproc (gipsplaten) of andere schilderwerken.

Andere schilderwerken in nieuwbouw woningen

Deuren schilderen

Vaak wordt gebruik gemaakt van schilderdeuren, deze hebben dan van de fabriek uit reeds een witte primerlaag gekregen. Een 2 tal laklagen (3 indien donkere kleuren) geeft de deuren dan de gewenste kleur en zorgt voor een duurzame bescherming.

Op maat gemaakte kasten schilderen

Bij nieuwbouwwoningen zijn vaak ingebouwde op maat gemaakte kasten aanwezig, denk maar aan radiatorkasten of kasten voor de gas en water meters. Deze worden vaak met MDF hout gemaakt. Som zijn deze reeds behandeld met een witte primerlaag maar vaak zijn deze ook onbehandeld.

Radiatoren schilderen

Indien je radiatoren ook in een kleurtje wil steken dan kan je steeds radiatoren bestellen die gewoon in een primerlaag zitten. Zo kan de schilder deze schilderen zelf. Radiatoren worden het best geschilderd d.m.v. het spuiten van verf met een airless verfspuit. Enkel zo kan je een mooi egaal resultaat bekomen. De ruimte waar deze gespoten wordt dient goed beschermd te worden.

Je kan ook opteren deze te laten schilderen door de fabriek zelf, echter kost dit vaak wat meer alsook dien je al meteen het juiste kleur te weten.

Trappen schilderen

Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak gebruik gemaakt van volhouten trappen (bijvoorbeeld in eik of beuk hout) geplaatst worden dienen deze ook nog beschermd te worden met een transparanter vernis. Bij nieuwe trappen zijn hiervoor 3 lagen vernis nodig omdat het nog nooit behandelde hout zeer zuigkrachtig is. Verder dient tussen elke laag ook geschuurd te worden om de omhoog gekomen nerven steeds vlak te maken en een mooi glad eindresultaat te bekomen

© Schilder Kampioen