Verf Types voor muren en plafonds

Verf types voor binnen

Voor praktisch alle toepassingen binnenshuis wordt verf op waterbasis (acrylverf) gebruikt. Met water als oplosmiddel is deze goed afbreekbaar en dus milieuvriendelijk, alsook heeft deze geen overwelmende geur.

Acryl verf vergeelt niet en biedt een uitstekende bescherming tegen krassen en slijtage. Uiteraard allemaal wat afhankelijk van de kwaliteit en merk verf.

Top primer voor een goede start

Een goed primer zorgt ervoor dat je (toch met topverf) meestal voldoende hebt met 2 lagen in totaal (1 laag primer en 1 eindlaag, bij donkere kleuren kan een derde laag nodig zijn).

Het is dus belangrijk in bijna elke situatie een goede primer aan te brengen.

Een primer zal de ondergrond voldoende goed afschermen zodat deze geen vuil doorlaat en ook minder zuigkracht heeft. De meeste primers zijn hiervoor ook wat dikker dan de eindlaag, ook zijn primers mat en creëren hiermee een goede hechting voor de eindlaag.

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het schilderen van gyproc (gipsplaten) of andere schilderwerken.

Glansgraad van eindlaag

De 3 meest voorkomende glansgraden voor muurverven zijn mat, light-zijdeglans en zijdeglans.

In de meeste gevallen wordt matte verf gebruikt. Mat geeft een betere dekking, zorgt voor een egale afwerking en voelt ook warmer aan.

Ook al zou je licht-zijdeglans of zijdeglans gebruiken voor de muren, het plafond steek je beter steeds in het mat. Plafonds (die vaak grotere oppervlakken dan muren zijn) zullen hiermee wat egaler aantonen en een minder drukkend aanvoelen.

In badkamers steek je best alles dan in een zijdeglans kleur, dit vanwege de betere bescherming tegen vocht. 

In keukens is het ook aangeraden om licht-zijdeglans of zijdeglans te gebruiken voor de muren. Deze kan je namelijk gemakkelijker afwassen.

Verder kan je ook licht-zijdeglans of zijdeglans gebruiken op muren die je vaak moet afwassen. Denk bijvoorbeeld aan garage, ruimte naar de tuin, plaats waar grote honden vaak zitten, speelruimtes voor kleine kinderen, …

Verf types voor buiten

Ook buiten op de gevel wordt hoofdzakelijk watergedragen verf gebruikt. Omdat deze water als oplosmiddel gebruikt is deze milieuvriendelijk. Enkel verven voor een speciale applicatie zijn mogelijks op terpentine basis.

De meeste gevelverven zullen zijdeglans zijn, regen en vuil worden hiermee beter afgestoten.

 

Kalei

Kalei is als het ware een dikke verf met een korrel. Kalei wordt meestal aangebracht op bakstenen muren. Kalei breng je aan met een dikke blokkwast. De look die bekomen wordt met kalei is een authentiek sfeervolle stijl.

© Schilder Kampioen