Verf types voor hout

Lakverf

Met lakverf geef je het hout een volledig egale kleur die de houtstructuur (zowel de nerf als het reliëf) volledig verbergt.

Door het afwerken met lakverf krijgt het hout een mooie gladde en egale afwerking. De meeste lakverven hebben ook een ademende eigenschap zodat vocht nog steeds vanuit het hout kan ontsnappen. Lakverven van hout wordt zowel binnen als buiten toegepast en op alle houten ondergronden zoals deuren, trappen, ramen, leuning, …

Lakverf kan verkregen worden in 3 afwerking mat, zijdeglans en hoogglans. Er zijn 2 grote verschillende types lakverven, watergedragen lakverf en lakverf op terpentine basis.

Lak verf op waterbasis (acryl)

Acryl lakverf wordt het meest binnen gebruikt omdat deze geen schadelijke geur heeft en snel droog is. 

Ook voor buitenverven wordt watergedragen lakverf meer en meer gebruikt. Dit omdat deze milieuvriendelijk is en de dag van vandaag geen nadelen meer heeft.

Lak verf op terpentinebasis (alkyd)

Voor het lakken van hout buiten wordt nog vaak geopteerd voor lakverf op terpentinebasis. Alkyd lakverf heeft steeds een hogere glans dan watergedragen verf en is niet verkrijgbaar in een matte uitvoering. Vroeger was het zo dat lakverf op terpentinebasis (alkyd) veel beter dekte en duurzamer was maar door de evoluties in watergedragen lakverf (acryl) zijn de verschillen zeer miniem.

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het schilderen van gyproc (gipsplaten) of andere schilderwerken.

Hout Vernis

Vernis vormt een ondoordringbare laag die een zeer goede bescherming geeft. Kan zowel worden gebruikt binnen als buiten, alsook voor zwaar intensief gebruikte houten constructies zoals trappen. Vernissen gebeurt meestal transparant maar is ook beschikbaar in verschillende kleurtinten. Vernis gaat gemiddeld een 5 jaar mee.

Houtbeits

Houtbeits vormt een flexibele film op het hout om de beweging van het hout voldoende op te kunnen vangen zonder dat barsten ontstaan. Beits vormt een duurzame bescherming tegen regen, vuil en UV straling en kan op praktisch alle houtsoort gebruikt worden. Verder is beits microporeus zodat het hout steeds kan blijven ademen.

Met transparante beits kun je de originele houtkleur en structuur behouden en toch een optimale bescherming bieden. Met dekkende beitsen kan je het hout een nieuwe kleur tint geven. Dekkende houtbeits (gekleurde beits) geeft een iets betere bescherming dan transparante houtbeits.

Houtolie

Houtolie wordt vaak gebruikt voor het kleuren en beschermen van houten meubels buitenshuis zoals zitbanken, tuinhuis en bloembakken. Vanwege het gemak in gebruik is impregneerolie een snelle keuze voor het onderhouden van dergelijke hout producten.

Olies trekken in het hout en vormen dus geen film op het hout, de natuurlijke houtstructuur blijft dus volledig behouden. 

De olie verzadigt diep in het hout en zorgt hiermee voor een goede bescherming tegen regen en UV straling.

Met gekleurde oliën kan je houten meubels snel en eenvoudig een nieuwe look geven.

De duurzaamheid is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden die het hout moet weerstaan. Tuinmeubels in olie producten kunnen mogelijks jaarlijks een onderhoudsbeurt gebruiken.

© Schilder Kampioen