Kalei

Kalei is een oude oude verftechniek die vroeger vooral bij boerderijen werd toegepast. Dag van vandaag is kalei een vaak gekozen optie om bakstenen woning om te toveren tot een nieuw geheel. Kalei kan zowel bij moderne woning als bij authentieke woningen worden toegepast.

Kalei is een zeer dikke verf waar een korrel in verwerkt is. Kalei wordt meestal aangebracht op bakstenen muren, door de korrel en dikte van de kalei zorgt deze voor een rustgevende doorlopende muur waar de baksteen structuur nog steeds zichtbaar is.

Kalei prijzen

Aangezien het alles met een kwast borstel moet worden uitgevoerd kruipt er wel wat tijd i, toch is kalei nog steeds een relatief goedkope oplossing om uw gevel volledig te vernieuwen.

Prijzen kaleiwerken Richtprijs per vierkante meter*  
Kant-en-klare kalei in 2 lagen € 42-55 /2 lagen Offerte
Kaleimortel in 2 lagen
(in plaats van kant-en-klaar)
€ 45-60 /2 lagen Offerte
Kaleimortel beschermen met hydrofuge
(enkel nodig bij gebruik kaleimortel)
€10-15 Offerte
Ondergrond reinigen Afhankelijk van toestand en vuil Offerte
Primer aanbrengen (optioneel, bij slechte ondergrond) €9-12 Offerte
* Deze prijzen zijn louter indicatief en afhankelijk van werkman, grondstofprijzen en dergelijke.

Toepassingen van kalei

Kalei wordt het meest toegepast op een bakstenen muur, zo bekom je traditionele gekaleide muur waar de baksteen structuur nog steeds goed zichtbaar is maar sterk verzacht wordt door de dikke kalei en enkele kleur.

Op vlakke muren kan je ook perfect kalei aanbrengen, hier is het belangrijk goed te kijken naar de structuur aangezien het vaak over grote vlakke oppervlaktes gaat en de structuur dus extra zal opvallen. Hier wordt meestal met ronde kwaststrepen gewerkt, in tegenstelling tot horizontale kwaststrepen bij bakstenen muren.

Vrijblijvende offerte voor Kalei

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het kaleien van uw gevels of andere schilderwerken.

Voorbereiding van kalei

Vooraleer je kalei kan aanbrengen dient de ondergrond in goede staat zijn. Dit doe je door deze goed te reinigen, losse stukken te verwijderen en eventuele voegwerken / opvullingen uit te voeren.

In sommige gevallen is het ook aangeraden een goede primer te zetten vooraleer te kaleien. Ongeacht voeg je ook wat hechtemulsie toe bij de eerste laag kalei om een goede hechting te garanderen.

 • Muur goed reinigen met reinigingsproduct en hogedruk
 • Voegwerken
 • Grote scheuren opvullen en verankeren indien nodig
 • Primer aanbrengen bij muren in slechte staat
 • Hechtemulsie toevoegen bij eerste laag kalei

Werkwijze kalei

Kalei wordt met een blokborstel aangebracht, zo kun je alle oneffenheden goed bereiken en krijg je een mooie structuur.

Soms, bij zeer grote oppervlakten, wordt deze ook met een spatel aangebracht of zelfs gespoten en direct erna structuur ingetrokken met een blokborstel.

2 lagen kalei zorgt voor een ideale dekking en mooie afwerken. Bij de eerste laag wordt een hechtemulsie toegevoegd om een goede hechting te garanderen.

Zowel binnen als buiten toe te passen

De laatste jaren wordt kalei ook meer en meer binnenshuis toegepast om mooi stijlvolle muren en totaal concepten te creëren. Zeker als er momenteel een bakstenen accentmuur is wordt deze al snel in kalei gestoken om een warme en authentieke look te verkrijgen.

Verder kan kalei ook zonder probleem kleine scheurtjes en oneffenheden opvullen. Vaak dus een goede keuze kalei te opteren ipv te schilderen bij muren met veel scheurtjes.

De verschillende soorten kalei

Kalei die vandaag gebruikt wordt is op kalkbasis, vroeger werd vaak kalei op cementbasis gebruikt maar deze zorgt voor problemen wanneer vocht achter het kalei kruipt. Kalk is een ademend product en kan dus zonder problemen vocht wegwerken.

Kant-en-klare kalei

De dag van vandaag wordt er meestal geopteerd voor het gebruik van een kant-en-klare kalei. Deze is niet alleen snel en gemakkelijk in gebruik maar ook zit de bescherming hier reeds in verwerkt. 

Met kant-en-klare kalei kan je vaak in 2 lagen afwerken op een gereinigde en degelijke ondergrond. Dit bespaart al snel wat budget op werkuren en materiaal

 • Overbrucht kleine scheurtjes en oneffenheden
 • Geen kleurverschillen
 • Beschikbaar in elke kleur
 • Beschermd tegen regen en vuil

Kaleimortel

Een meer authentieke behandeling met kalei is het werken met kaleimortel. Hierbij vermeng je de kalkkalei poeder met water en eventueel kleurpigment. Het eindresultaat is een wat authentieke uitstraling dan met kant-en-klare kalei.

Standaard is kaleien met kaleimortel niet regendicht. Om te beschermen tegen regendoorslag en vuil kan je na het kaleien beschermen met transparante hydrofuge. Het best is te werken met een hydrofuge gel zodat deze diep in het kalei kan trekken en een duurzame bescherming kan bieden.

Bij de methode met kalkmortel zijn lichte kleurverschillen zichtbaar over de gekaleide oppervlakte, alsook zal deze wat een mattere uitstraling hebben en zit er wat meer variatie in de verschillende korrelgroottes. 

Aangezien deze standaard niet beschermt is tegen regen zal de muur tijdens vochtig weer donkere plekken weergeven.

Allemaal zaken die vaak gewild is als men een authentieke look wenst. 

Voor het inkleuren van kaleimortel wordt gewerkt met poeder pigmenten. Vaak dien je deze pigment zelf toe te voegen tijdens het maken van de kalei maar bij sommige merken is deze ook reeds vermengd in de kaleimortel. Door het werken met pigmenten is de kleurselectie ook wat gelimiteerd, topmerken hebben meestal wel een selectie van een 20 tot een 50 tal kleuren.

Wens je toch een uniek kleurkeuze dan kan je steeds opteren om te kleien in het basis crème kleur en nadien te gaan overschilderen. De verf geeft een meer duurzame bescherming dan de hydrofuge. Door kaleimortel te gaan overschilderen verlies je wel wat de authentieke characteristieken van deze kalie methode.

 • Authentieke stijl
 • Overbrucht kleine scheurtjes en oneffenheden
 • Gelimiteerde kleurselectie (kleurpigmenten)
 • Ademende muur
 • Standaard niet beschermd tegen regendoorslag
 • Hydrofuge of verf achteraf aanbrengen om te beschermen
 • Kalkgebonden
 • Cementvrij

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het kaleien van uw gevels of andere schilderwerken.

© Schilder Kampioen