Pleisterwerk schilderen

Om gepleisterde muren af te werken wordt het meest gewoon gekozen om deze te schilderen. Zowel nieuwe gepleisterde muren als reeds geschilderde muren kunnen snel en eenvoudig geschilderd worden.

Door het rechtstreeks schilderen om de muur verkrijg je een stevig en duurzaam eindresultaat. Bij nieuwbouwwoningen kan het ook interessant zijn eerst een overschilderbaar vliesbehang te plaatsen om scheurtjes te voorkomen.

Prijzen pleisterwerk laten schilderen

De kosten voor het schilderen van gipsplaten (gyproc) is hetzelfde als het schilderen van een standaard muur of plafond. Zie hieronder de prijzen voor schilderen van gipsplaten.
Prijzen pleisterwerk laten schilderen Richtprijs per vierkante meter*  
Muur licht schuren  €2,5 – €4 Offerte
Gipsplaten schilderen in 2 lagen (primer + eindlaag) €14 – €19 /2 lagen Offerte
* Deze prijzen zijn louter indicatief en afhankelijk van werkman, grondstofprijzen en dergelijke.

Nieuw pleisterwerk

Nieuw gezet pleisterwerk dient eerst enkele maanden goed uit te drogen vooraleer je deze kan gaan schilderen. Wanneer deze voldoende droog is het schilderen van het pleisterwerk in 2 lagen meestal voldoende. Je brengt eerst een goede primer aan die de hoge zuigkracht van het pleisterwerk goed zal opvangen en werkt af met 1 à 2 eind lagen.

Nieuw plakwerk (vooral bij nieuwbouw woningen) kan over de periode van enkele maanden scheurtjes ontvangen. Indien je rechtstreeks op het plakwerk schilderde zullen deze zichtbaar zijn. Will je kleine scheurtjes voorkomen dan kan je eerst een overschilderbaar vliesbehang plaatsen. Dit wordt vaak niet gedaan omdat hier een redelijke kost voor bij komt.

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het schilderen van gyproc (gipsplaten) of andere schilderwerken.

Oud pleisterwerk

Oud pleisterwerk kan waarschijnlijk wel wat extra voorbereidingen nodig hebben. Het gaat dan van vuil opkuisen tot het plamuren van oneffenheden.

Wanneer pleisterwerk lange tijd onbeschermd is kan deze light beginnen afbrokkelen en veel oneffenheden vertonen. Dit komt vaak voor wanneer de muur bijvoorbeeld nooit werd geschilderd nadat de originele pleisterwerken werden uitgevoerd, het vuil en vocht zal dan constant in de muren getrokken zijn.

In dergelijke gevallen is het aangeraden eerst een vliesbehang te plaatsen vooraleer te gaan schilderen.

Afwerking mogelijkheden van pleisterwerken

Schilderwerken

Voor het schilderen van pleisterwerk gebruik je een standaard watergedragen (acryl) muur- en plafondverf. Je kan deze verkrijgen in verschillende afwerkingen mat, zijdeglans en hoogglans.

Meer info over verf types

Behang

Behangen kan rechtstreeks op een gepleisterde muur worden aangebracht. Het kan gaan over een overschilderbaar behang of een behang met een patroon.

Bij nieuwe pleisterwerken wordt vaak geopteerd om eerst een overschilderd vliesbehang te plaatsen vooraleer te gaan schilderen. Hiermee kan je toekomstige scheurtjes perfect gaan opvangen.

Ook bij oud pleisterwerk kan een overschilderbaar vliesbehang aangeraden zijn om oneffenheden en oud pleisterwerk te bedekken.

Meer info over vliesbehang

Kaleiwerken

Ook kalei kan je perfect aanbrengen op pleisterwerk. Door de korrel structuur kan je een mooie look bekomen.

Meer info over kaleiwerk

Betonstuc en andere bezettingen

Wil je liever de uitstraling van een betonnen muur ipv een gepleisterde muur dan kan je ervoor kiezen om betonstuc aan te brengen. Hiermee kan je een mooie moderne look bekomen die ook waterdicht is.

Meer info over betonstuc

Werkwijze schilderen van gepleisterde muren en plafonds

Oneffenheden plamuren

Vooreerst moet het pleisterwerk vlak zijn, dus we starten met alle oneffenheden mooi op te vullen. Tijdens de bouwwerken kunnen al snel met werkmateriaal gebots worden waardoor kappen in de muur komen, of je dient nog netjes wat pleisterwerk onder bijvoorbeeld raamdorpels af te werken. Deze plamuur afwerkingen dienen meestal ook door de schilder te gebeuren vooraleer deze kan starten met de schilderwerken.

Schuren

Ook al wordt nieuw pleisterwerk ‘schilderklaar’ afgeleverd vaak zijn nog tal van spatten en lichte oneffenheden in het pleisterwerk, zeker als het pleisterwerk gespoten aangebracht werd. Schuren van alle gepleisterde muren en plafonds is dus nodig vooraleer te beginnen met schilderen.

Ook oud pleisterwerk die reeds eerder werd geschilderd dient light geschuurd te worden. Hiermee wordt eenig vuil en oneffenheden verwijderd en zal de primer een beter hechting hebben.

Altijd een primer te gebruiken

Zoals bij praktisch elke schilderklus is het ook bij gepleisterde muren zeer belangrijk eerst een goede primer te plaatsen. Niet enkel wanneer je rechtstreeks op het pleister schildert maar ook bij reeds geschilderde muren gebruik je dus steeds eerst een primer.

De primer laat je ook inkleuren zodat 1 eindlaag meestal voldoende is.

Afwerkingslaag

Nu kan je het geschilderde plakwerk gaan afwerken met een eind verflaag. Dit kan in een matte, zijdeglans of hoogglans afwerking.

© Schilder Kampioen