Gipsplaten (gyproc) schilderen

Het gebruik van gipsplaten (gyproc) is een vaak gekozen optie bij renovatiewerken. Het kan dan gaan om bovenop bestaande muren te werken of om ruimtes op te splitsen. Door het schilderen van gyproc krijgt deze dezelfde uitstraling alsof het een volledig gepleisterde muur zou zijn.

Op gipsplaten kan je zonder problemen rechtstreeks gaan schilderen, toch na enkele voorbereidingen zoals het opvullen van naden en boorgaten.

Prijzen gipsplaten (gyproc) schilderen

De kosten voor het schilderen van gipsplaten (gyproc) is hetzelfde als het schilderen van een standaard muur of plafond. Zie hieronder de prijzen voor schilderen van gipsplaten.
Prijzen gipsplaten laten schilderen Richtprijs per vierkante meter*
Gipsplaten plamuren op aanvraag Offerte
Gipsplaten schilderen in 2 lagen (primer + eindlaag) €14 – €19 /2 lagen Offerte
* Deze prijzen zijn louter indicatief en afhankelijk van werkman, grondstofprijzen en dergelijke.

Gipsplaten (gyproc) vs gepleisterde muren

In tegenstelling tot gepleisterde muren moet je niet lang wachten op gyproc wanden te gaan schilderen. Ook is het aanbrengen van een vliesbehang vooraleer te schilderen helemaal niet nodig aangezien de platen zelf al voldoende droog zijn en de naden worden versterkt tegen scheuren met een voegband. Werken met gyproc kan dus sneller en goedkoper worden afgewerkt.

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het schilderen van gyproc (gipsplaten) of andere schilderwerken.

Eigenschappen van schilderwerken op gipsplaten (gyproc)

Snelle plaatsing en snelle afwerking

Gyprocwanden en gyprocplafonds plaatsen gebeurt relatief snel, in enkele dagen tijd kan je dus in principe een volledige ruimte onder handen pakken en duurzaam afwerken.

Kan praktisch direct na plaatsing geschilderd worden

Na het plamuren en uitdrogen hiervan (wat slechts een 2 tal dagen in beslag neemt) kan je de gyproc platen gaan schilderen zonder andere voorbereidingen.

Vlakke egale afwerking

Met het schilderen van gyproc kan je dus snel grote mooie egale vlakken creëren, toch als de naden en boorgaten correct geplamuurd worden.

Goedkope optie

Gyproc laten plaatsen is één van de goedkoopste opties om een ruimte met slechte muren en plafonds om te toveren tot een nieuwe egaal geheel. Stukken goedkoper dan volledige pleisterwerken te vernieuwen. Nadien kan je gewoon afwerken met 2 schilderlagen.

Werkwijze Gipsplaten (gyproc) schilderen

1.

Naden en boorgaten opvullen

Vooreerst moeten we uiteraard een effen ondergrond hebben. De naden en boorgaten moeten dus worden opgevuld en vlak worden geschuurd. In de naden wordt ook een voegband aangebracht zodat er geen barsten ontstaan in de voegen.

Het plamuren van gyproc zal over enkele lagen gebeuren aangezien het plamuursel tijdens droging steeds wat zal krimpen.

Meer info over plamuren van gyproc wanden

2.

Gyproc vlak schuren

Na het plamuren dien je het alles mooi op te schuren zodat je een mooi vlak geheel hebt. Enkel het schuren van de geplamuurde naden en boorgaten zijn hier nodig aangezien de gipsplaat zelf reeds vlak is.

Maak na het schuren alles goed stofvrij zodat de primerlaag goed kan worden aangebracht.

3.

Primerlaag aanbrengen

Gyproc wanden hebben een zeer zuigende papieren afwerkingslaag. Een goede primerlaag is dus noodzakelijk zodat de eindlaag goed zal dekken. Zoals bij elke primerlaag is het aangeraden deze in hetzelfde kleur van de afwerkingslaag te doen.

4.

Hoeken siliconen

Na het aanbrengen van de primer kan je indien nodig ook silicone in de hoeken aanbrengen zodat alles naadloos en mooi aan elkaar aansluit. Dit is steeds na de primerlaag te doen om een optimale hechting te hebben

5.

Eindlaag of behang

Nu kan je de gipsplaat afwerken. Dit kan zowel met een behang of 1 tot 2 verflagen.

Gipsplaat (gyproc) schilderen

Met een goede primer en een lichte kleure kan je zonder problemen met 1 eindlaag afwerken. Donkere kleuren kunnen soms wel een extra eindlaag gebruiken.

Gipsplaat (gyproc) behangen

Gyproc kan je ook perfect behangen ipv te schilderen. Hier zijn bijna alle voorgaande stappen hetzelfde. Enkel de eind verflaag vervang je dan door het behang

© Schilder Kampioen