Behangpapier schilderen

Schilderen van behangpapier kan zowel voor het voorkomen van scheuren in het schilderwerk of om gewoon wat tijd uit te sparen door niet eerst het bestaande behang te moeten verwijderen.

In elk geval moet je er in eerste instantie gekeken worden of het behang in goede staat is en goed aan de muur hangt. 

Prijzen behangpapier schilderen

Bij het herschilderen of schilderen van oud behangpapier dient deze ook eerst licht geschuurd te worden, bij nieuw vliesbehang is schuren hiervan niet nodig.

De prijs voor het schilderen van behang is praktisch hetzelfde als bij standaard schilderwerken. Toch als het behang in goed staat is en dus geen extra werken nodig zijn.

Behangwerk laten schilderen prijzenRichtprijs per vierkante meter* 
Muur licht schuren€2,5 – €4Offerte
Behang schilderen in 2 lagen (primer + eindlaag)€14 – €19 /2 lagenOfferte
* Deze prijzen zijn louter indicatief en afhankelijk van werkman, grondstofprijzen en dergelijke.

Soorten behang

Er zijn een 3 tal verschillende soorten behang, elk hebben elk hun eigen mogelijkheden. Indien het over oud behangpapier gaat die je wilt overschilderen is het dus belangrijk te achterhalen welk behang het is.

Verschillende behangsoorten herkennen:

  • Vliesbehang: is relatief dik en bestaat uit samengedrukte vezels, voelt ook zacht aan.
  • Behangpapier: dun papier, meestal gebruikt voor behang met prints
  • Glasweefselbehang: deze heeft steeds het klassieke ruitjes patroon en reliëf van het ingewerkte net

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het schilderen van gyproc (gipsplaten) of andere schilderwerken.

Vliesbehang overschilderen

Bij vliesbehang wordt altijd gewerkt met een kant-en klaar vliesbehanglijm. Na droging zal deze niet terug vloeibaar worden door toevoeging van vocht.

Overschilderbaar vliesbehang

Een overschilderbaar vliesbehang is gemaakt om na de plaatsing ervan deze te gaan overschilderen, de meeste overschilderbare vliesbehangen hebben dan ook reeds een lichte primer laag gekregen om een betere hechting van de verf te bekomen. Wanneer je werkt met een overschilderbaar vliesbehang zijn 2 lagen verf meestal voldoende.

Zowel bij nieuwe gepleisterde muren en plafonds alsook verouderde pleisterwerken is vliesbehang aangeraden om toekomstige scheuren te voorkomen.

Vliesbehang met motief of structuur

Vliesbehang kan je dus zonder probleem gaan overschilderen. Als het over vliesbehang met motief of profiel gaat dan schuur je deze eerst wat af om een mooi eindresultaat te krijgen.

Andere soorten behangpapier overschilderen

Behangpapier overschilderen

Behangpapier die geen vliesbehang of glasweefsel behang is is niet aangeraden te overschilderen. Het gaat hier dan over een dunner behang gemaakt van papier.

Ook is de lijm die gebruikt wordt meestal een lijm op poeder basis. Als je over het behang zal schilderen trekt het water van de verf door naar de lijm en heractiveert de lijm opnieuw waardoor blazen zullen vormen. Door het schilderen op behangpapier is het moeilijk een mooi en kwalitatief eindresultaat te krijgen. Schilderen op behang op basis van papier is dus niet aangeraden.

Glasweefsel behang overschilderen

Glasweefsel behang, ook wel tasso genoemd,  heeft een net ingewerkt die om deze manier wat stevigheid en bescherming biedt tegen scheurtjes op de ondergrond. Het klassieke glasweefselbehang heeft een geruit patroon en relief.

Glasweefsel behang (tasso) is gemaakt om te overschilderen. Een nieuwe verflaag op de oude verflaag is dus ook geen probleem.

Vroeger werd glasweefselbehang zeer vaak gebruikt, dag van vandaag wordt vliesbehang meer gebruikt omdat deze een strakke afwerking heeft en glasweefsel (tasso) behang niet.

© Schilder Kampioen