Soorten lak: acryl (water) en alkyd (solvent)

Lak wordt gebruikt als een beschermende verflaag voor bijvoorbeeld houtwerk aan ramen, deuren en kozijnen. Er zijn twee soorten lak: acryl (waterbasis) en alkyd op terpentinebasis (solventbasis), hieronder bekijken we de verschillen.

Het verschil tussen acryl en alkyd lakken

Het verschil tussen acryl en alkyd zit hem naast het verdunmiddel (water of terpentine) ook in glansgraad en duurzaamheid. Terpentinegedragen lak ofwel alkyd heeft een hogere glansgraad dan die van watergedragen lak ofwel acryl, daar kan zelfs acryl in hoogglans variant niet tegenop. Acryl bevat dan wel minder schadelijke stoffen en is hierdoor wel beter voor gezondheid en milieu. Een laag alkyd gaat langer mee en is weerbestendig.

Wil je weten of de oude laklaag uit acryl of alkyd bestaat? Haal dan een doek met spiritus over de laag. Wordt deze plakkerig, dan bestaat deze uit lak op waterbasis. Bij alkyd gebeurt er niets.

De voor- en nadelen van acryl lak (watergedragen)

De voor- en nadelen van alkyd lak (solvent gedragen)

Wanneer verf op waterbasis of solventbasis gebruiken?

Buitenwerk = Alkyd

Voor buitenwerken werken we met alkydlak (solventbasis) vanwege het mooie eindresultaat en de hoge dekkingsgraad

Alkydlak wordt donkerder bij lichtgebrek, hierdoor is het dus niet aangeraden deze binnen te gebruiken.

Binnenwerk = Acryl

Binnen gebruiken we acryllak (waterbasis). Deze verkleurt minder snel, is sneller droog en hebben bijna geen geurhinder.

Lak op acrylbasis is alleen binnen te gebruiken doordat deze niet goed tegen weersomstandigheden bestand is. Lak op acrylbasis blijft binnen ook langer zijn kleur behouden, of er nu veel licht of weinig licht is.

Extra Tip: hoe glanzender, hoe beter beschermd

Een hoogglanzende lak is veel duurzamer dan een matte lak. Door de gladheid zal vuil en vocht minder aan lak hechten en dus langer meegaan.

Vrijblijvend advies

Wij voorzien je graag van persoonlijk advies over het gebruik van acryl en alkyd lak. Doordat wij op de hoogte zijn van alle verschillen tussen de verschillende soorten lak kunnen wij de beste oplossing in uw specifieke situatie aandragen. Zo houden wij niet alleen rekening met binnen- of buitenwerk, maar ook met het te schilderen materiaal en de functie van het schilderwerk. 

Met onze ervaring, de juiste keuze lak en de correcte werkmaterialen zorgen we voor een professioneel eindresultaat. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden vrijblijvend contact met ons op.

© Schilder Kampioen