Hoe reinig je een geverfde muur?

Je wilt je muren niet alleen eens in de zoveel jaar een nieuwe laag verf geven, maar ook goed schoonhouden in de tussenliggende jaren. Muren kunnen er mettertijd namelijk lelijk uit gaan zien. Bijvoorbeeld door dampen tijdens het koken, rooklucht, spelende (en kleurende) kinderen en meubilair dat er tegenaan stoot. Om te voorkomen dat je muren er vies uit gaan zien, dien je ze goed te onderhouden. Ook om verdere schade aan de muur te voorkomen. De beste tips voor het reinigen van je muur vind je in dit artikel.

Juiste methode voor de de juiste verfsoort

Pas de manier van reinigen aan op de verfsoort. Niet iedere verfsoort mag flink geboend of met reinigingsmiddel schoongemaakt worden. De verfsoort is dus de belangrijkste graadmeter die bepaalt hoe voorzichtig je moet zijn. Houtlak is vaak het beste bestand tegen wrijving, terwijl de verf op muur en plafond daar wat minder goed tegen kan.

Houtlak

Een geverfd meubel is voorzien van een laag hout lak of -verf. De verffilm (dit is de uitgeharde laag verf) van deze verfsoort is meestal hard en slijtvast. Hierdoor is al het vuil zonder problemen te verwijderen. Bij matte lak kun je beter niet te lang op één plek boenen, omdat dat kan zorgen voor glansverschil. Houtlak reinig je met een vochtige doek of spons.

Hoogglans of zijdeglans muurverf

Muren die afgewerkt zijn met glanzende muurverf zijn ook vrij goed te reinigen. Hoewel de verf poreuzer is dan een laklaag, kan je met weinig druk over het vuil wrijven. Schrobben mag niet, want dan kan je de verflaag wegwrijven. Naast een spons of doekje met water kun je een reinigingsmiddel gebruiken. Dit is een beter idee dan hard wrijven.

Matte muurverf

Hoewel matte muurverf er mooi strak uitziet op je muren, is de matte verflaag eenvoudig weg te schuren. En dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast kan het vuil de verflaag gemakkelijker binnendringen, waardoor je ook zo snel mogelijk na het ontstaan van een vlek zult moeten reinigen. Schrob je toch te hard, dan zal de muur gaan glanzen doordat je de matte bovenlaag weg schrobt. Het resultaat is een glimmende plek op je mooie matte muur. Gebruik daarom voor het reinigen de zachte kant van een spons, of liever nog een doekje, en wrijf zachtjes met langzame bewegingen.

Stappenplan: Reinigen van een geverfde muur

Om je muren gemakkelijker te reinigen hebben we een stappenplan voor je opgesteld. Houd je je hieraan, dan is het vuil zo weer weg:

 • Beperk rommel door vuil op te vangen

  Leg stukken keukenrol of een handdoek neer om restjes of vuil dat kan vallen tijdens het reinigen op te vangen. Dit voorkomt veel werk achteraf, doordat je de vloer niet meer schoon hoeft te maken. Ook wanneer je reinigingsmiddel gebruikt voor het schoonmaken van de muren, zal dit niet op de vloer vallen.

 • Stof de muren af voordat je begint

  Voordat je de muur gaat reinigen is het verstandig om deze af te stoffen. Hiervoor gebruik je een microvezel doek of plumeau. Zo voorkom je dat stof en vuil aan je natte doek of spons gaat plakken tijdens het nat reinigen.

 • Gebruik milde reinigingsmiddelen

  Nadat de voorbereidingen zijn getroffen kun je nu de muur gaan reinigen. Pak een emmer met warm water en een mild reinigingsmiddel en dompel hier een doek of spons in onder. Werk van boven naar beneden. Is het mild reinigingsmiddel niet voldoende om het vuil te verwijderen, dan kun je het proberen met verdunde ammoniak, bakpoeder of azijn. Let wel: hoe sterker het middel, hoe meer risico dat je niet alleen het vuil, maar ook de onderliggende verflaag verwijdert. Je kunt het middel bij twijfel eerst uitproberen in een klein hoekje. Wat je ook doet, ga niet schrobben, want hierdoor kan je de verffilm verwijderen.

 • Droog tussendoor de muur af

  Reinig tussendoor de spons, zodat je het vuil niet weer op de muur wrijft. Ben je klaar met een deel van de muur, dep deze dan droog met een handdoek. Zo blijft er geen overtollig water achter dat schade aan kan brengen aan de verf of zelfs de muur. Als het mooi weer is, kun je ook het raam openzetten om de muur goed te laten drogen aan de lucht.

Laat je muren verven door een specialist

Door je muren te laten verven door een schilder met ervaring en expertise, gaat het resultaat veel langer mee. Niet alleen doordat wij hoogwaardige producten gebruiken, maar ook doordat het juiste aantal lagen op de juiste manier worden aangebracht. Zo hoef je je muren zo’n 7,5 jaar niet meer te laten schilderen. Pas je daarnaast bovenstaande reinigingstips toe op je geverfde muren, dan blijven ze lang mooi. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw interieur.

© Schilder Kampioen