Kalei Gevel

Kaleien is een vaak gekozen optie wanneer je een bakstenen muur wil renoveren. Kalei heeft een authentieke frisse uitstraling die een bakstenen woning volledig veranderd van stijl. Naast de mooie stijl van kalei biedt deze ook een uitstekende bescherming tegen regen en vuil.

Wat is kalei

Kalei kan je het beste beschrijven als een zeer dikke verf met verschillende diktes korrels.

Kalei wordt meestal toegepast op bakstenen muren. Vaak wanneer je de bakstenen kleur en voeg wat beu bent of deze in wat slechtere staat is kan het kaleien van de gevel een zeer goede optie zijn.

Overbruggen van scheurtjes en oneffenheden is voor kalei geen probleem. Daarom is het aanbrengen van kalei ook vaak een optie om  te gebruiken op wat verouderde en licht beschadigde bakstenen.

Prijzen gevel laten kaleien

In kaleiwerken kruipt gans wat handarbeid, de dikke verf dient met een blokborstel handmatig aangebracht te worden. Omwille van deze reden is het ook duurder dan standaard schilderwerken.

De prijzen per vierkante meter van kalei is uiteraard allemaal wat afhankelijk van de hoeveelheid te kaleien en toestand van het werf.

Kalei prijzen Richtprijs per vierkante meter*  
Kant-en-klare kalei in 2 lagen €42-55 /2 lagen Offerte
Kaleimortel in 2 lagen €45-60 /2 lagen Offerte
Kaleimortel beschermen met hydrofuge €10-15 Offerte
Ondergrond reinigen Afhankelijk van toestand en vuil Offerte
Primer aanbrengen (optioneel) €9-12 Offerte
* Deze prijzen zijn louter indicatief en afhankelijk van werkman, grondstofprijzen en dergelijke.

Decoratief en beschermend

Door het aanbrengen van kali verzacht je gans de gevel tot een mooi rustig geheel. De vorm structuur van de baksteen blijft aanwezig maar dan wel sterk verzacht. Hoe meer lagen hoe zachter je de baksteen structuur maakt.

Een woning met gemetselde bakstenen muren kan je met kalei volledig omtoveren tot een woning met een decoratieve authentieke en rustgevende look.

Kalei heeft beschermende middelen die ervoor zorgen dat de gevel langdurig beschermd en proper blijft. Voor de klassiek methode kalei (met kaleimortel) is het aangeraden om na het aanbrengen van de kalei nog een laag transparante hydrofuge aanbrengen om een deze beter te beschermen.

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het kaleien van gevels of andere schilderwerken.

Types Kalei

Minerale Kaleimortel

Minerale kaleimortel, ook wel kalk kalei genoemd, is de klassiek manier van kaleien. Met minerale kaleimortel verkrijg je de echte authentieke look van kalei.

Ten opzichte van fabriek vermengde kalei zal deze een iets mattere uitstraling hebben. Het kleuren van deze kaleimortel gebeurt met kleurpigmenten die in de mortel vermengd worden, hierdoor zullen lichte stijlvolle kleurverschillen aanwezig zijn.

Standaard zal kaleimortel wel ademende effecten hebben, echter is het aangeraden nadien nog te gaan afwerken met een hydrofuge om de muur beter te gaan beschermen tegen regen en vuil. Soms wordt ook gekozen om na het aanbrengen van de kaleimortel te gaan schilderen om zo één egaal kleur te bekomen die ook voldoende bescherming zal aanbieden.

Kaleimortel bestaat uit natuurlijke kalk en andere minerale vulstoffen. De cementvrij samenstelling zorgt ervoor dat de muur zeer ademend is, alsook zal deze geen stress of onnodige spanning aan de ondergrond geven.

Fabriek vermengde kalei

Een kant en klare kalei waar niets meer aan moet worden toegevoegd. Deze kan ook ingekleurd worden in eender welk kleur. Fabriek vermengde kalei heeft ook reeds beschermingsmiddelen ingewerkt en is dus na de plaatsing ook meteen beschermd tegen regen en vuil.

Het gebruik van fabriek vermengde kant-en-klare kalei is de meest gekozen methode van kaleien omdat je hier vaak in 2 lagen volledig kan afwerken en dus gans wat werkuren en producten kan besparen. Indien de muur in slechte staat is zal ook een voorgaande primer laag nodig zijn.

Stappen gevel kaleien

Kalei breng je aan met een blokborstel. Eerst vrijf je de kalei in alle richting zodat goed in alle voegen zit. Direct daarna kan je in een gekozen richting wrijven om dezelfde structuur over gans de muur te hebben, meestal is dat gewoon horizontaal. We bekijken de werkwijzen voor de 2 verschillende kalei soorten, fabriek vermengde kalei en kaleimortel.

1.

Gevel reinigen

De producten en werkmethodes voor het reinigen van de gevel hangen wat af van het type en aantal vuil. Meestal zal je een reinigingsproduct aanbrengen die je 24u laat inwerken. De dag erna kan je dan de gevel gaan afspuiten met een hoge druk reiniger.

2.

Voegwerken (en andere herstellingen)

Loszittende voegen dienen eerst te worden hersteld. Ook grote oneffenheden dienen te worden opgevuld.

Gedeeltelijk kapotte bakstenen kan je kiezen of je deze wel of niet hersteld.

Kleine scheurtjes moeten niet ingevuld worden, de kalei zal deze perfect kunnen overbruggen.

Werkwijze met fabriek vermengde kalei

3.

Optioneel: primerlaag

Wanneer de muur in slechte staat is is het aangeraden eerst een primerlaag aan te brengen. Dit zal ervoor zorgen dat de komende lagen een goede hechting hebben.

4.

2 lagen fabriek vermengde kalei aanbrengen

Met fabriek vermengde kalei is alles voorbereid in de fabriek. Er kan dus direct gestart worden met kaleien. We brengen in totaal 2 lagen aan. Tussen de lagen wacht je zeker 24 uur zodat deze voldoende kan drogen. Temperaturen voor de uitvoeringen dienen tussen 13°C en 25°C liggen.

Hier zitten reeds extra beschermende middelen in vermengd, verdere behandelingen zijn dus niet nodig voor fabriek vermengde kalei.

Werkwijze met kalk-kalei mortel

3.

Kaleimortel aanmaken (en kleurpigment toevoegen)

Voor kalk-kalei mortel is wat meer werk nodig vooraleer gestart kan worden. De kaleimortel wordt geleverd in zakken droge mortel. Deze dienen vermengd te worden met water.

De standaard kleur van kaleimortel is een creme (oudwit) kleur, vaak wordt de standaard kleur gekozen. Wil je echter een ander kleur dan kan je deze inkleuren met kleurpigmenten. Het aanbod kleuren is hier wat beperkter ten opzicht van fabriek vermengde kalei maar deze hebben wel een authentieke look. De potjes kleurpigmenten vermeng je eerst in water en voegt deze dan toe aan de kaleimortel mengeling.

Voor de eerste laag is het ook aangeraden een hechtemulsie aan te brengen om een optimale hechting aan de ondergrond te verzekeren.

4.

2 lagen kalei aanbrengen

In totaal 2 lagen kaleimortel aanbrengen, tussen de lagen in zeker 24 uur wachten. Temperaturen moeten hier ook tussen 13°C en 25°C liggen.

5.

Hydrofuge aanbrengen

Kalk-kalei mortel is een zeer ademende bezetting. Vocht en regen die in die op de muur komt zal dus wel intrekken maar zal er ook terug uit ademen. Wil je echter dat vocht volledig afgestoten wordt dan kan je deze achteraf gaan behandelen met een transparante hydrofuge. Dit zal er ook voor zorgen dat deze minder snel vuil zal worden.

We raaden steeds aan hydrofuge in creme basis aan te brengen. Deze blijft beter hangen en kan zo beter gaan inwerken. Indien je kiest om vloeibare hydrofuge te gaan vernevel op de gekaleide gevel dan raden we aan 2 keer te passeren.

© Schilder Kampioen