Nieuwbouw Schilderen

De laatste afwerkingen aan een nieuwbouw zijn de schilderwerken. Om deze volledig af te kunnen werken moet je eerst de muren volledig laten drogen, dit kan gemakkelijk tot een jaar duren.

Vaak wordt wel geopteerd om ondertussen al een primerlaag te plaatsen, dit zal ervoor zorgen dat de muur geen onnodig stof afstoot alsook reeds wat bescherming aan de muur geven.

Van zodra de muren volledig droog zijn kan je scheurtjes plamuren en gaan afwerken met het gekozen kleur en type verf. Meestal is schilderen in 2 lagen (1 primer- en 1 afwerkingslaag) voldoende, donkere kleuren kunnen vaak een derde laag nodig hebben.

Prijzen nieuwbouw woning schilderen

Er zijn gans wat verschillende prijzen en mogelijkheden voor het schilderen van nieuwbouwwoningen. Hieronder zie je de prijstabellen voor schilderwerken in nieuwbouw woningen. Verder onderaan vind je meer informatie.

Prijzen gipsplaten laten schilderen Richtprijs per vierkante meter*  
Muur licht schuren (indien nodig)  €2,5 – €4 Offerte
Enkel primer laag €7 – €9 Offerte
Vliesbehang (optioneel) €15 – €19 Offerte
Nieuw pleisterwerk schilderen in 2 lagen (primer + eindlaag) €14 – €19 /2 lagen Offerte
Deuren schilderen met lak verf of beits(schuren, primer + eindlaag) € 80-140 / deur Offerte

* Deze prijzen zijn louter indicatief en afhankelijk van hoeveelheid, grondstofprijzen en dergelijke.

Wanneer kan ik nieuwbouw schilderen

Vooraleer het nieuwe pleisterwerk droog is zitten we al vlug een jaar verder. Ook zal tijdens het droogproces het gebouw zich nog wat zetten waardoor kleine scheuren in het pleisterwerk kunnen komen. Daarom is het dan ook aangeraden te wachten met het afwerken van de muren tot deze volledig droog zijn, gemiddeld is dit dus een klein jaar.

Een muur mag maximaal 2% vochtgehalte hebben om deze droog te noemen. Dit kan je meten met een vochtmeter.

Voor muren en wanden van gyproc dient geen rekening gehouden te worden met droogprocess aangezien deze reeds van de fabriek uit gedroogd zijn. Ook binnendeuren en inbouw kasten dienen vaak nog afgewerkt te worden met een laklaag.

Primerlaag tijdens droogproces

Ondertussen is het wel aangeraden dat er reeds een primerlaag laag geplaatst wordt. Dit zodat het pleisterwerk geen onnodige stof zal afstoten. Dit stof kan namelijk diep in kleren, meubels en haar kruipen.

Wanneer de muren dan volledig droog zijn en de woning zich goed gezet heeft kan je overgaan tot de afwerking, hier is dan ook wel terug een nieuwe primerlaag aangeraden met een eindlaag ter opvolging.

Schilder nodig?

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor het schilderen van gyproc (gipsplaten) of andere schilderwerken.

Hoe nieuwbouw laten drogen

Om de gepleisterde muren van een nieuwbouw goed te laten drogen dien je te zorgen voor een goede ventilatie. Dit proces kan wat tijd in beslag nemen maar zorgt wel dat de woning goed wordt uitgedroogd.

Je kan het droogproces wat gaan versnellen met een bouwdroger. Deze zal het omgevingsvocht sneller opzuigen en opvangen als vloeibaar water. Deze optie is enkel interessant wanneer er snel moet kunnen worden geschilderd en afgewerkt worden. Door deze snellere droging heb je namelijk ook meer kans op toekomstige scheuren.

Scheurtjes in het pleisterwerk voorkomen met vliesbehang

Tot gemiddeld 3 jaar na de oplevering van de nieuwbouw kunnen scheurtjes in het pleisterwerk ontstaan. Dit omdat de nieuwe bouwmaterialen zich in al die tijd wat moeten zetten.

Wil je scheurtjes in uw nieuw pleisterwerk ten alle tijde voorkomen dan kan je eerst een overschilderbaar vliesbehang plaatsen.

© Schilder Kampioen